«

»

maj 24

Zdrowe – nietrudne

 1zdrowe

Uczniowie klasy 1d i 2 c przez cały rok szkolny 2015/2016 realizowali zewnętrzny program „Zdrowe – nietrudne”, przygotowany przez firmę KUPIEC. Celem programu było promowanie zdrowych nawyków
żywieniowych oraz zachęcanie uczniów do aktywnego spędzania wolnego czasu.

We wrześniu, na pierwszym zebraniu z rodzicami, wychowawczynie – p. Urszula Szczypniak i p. Anita Sudoł, zapoznały rodziców z celami i zadaniami programu „Zdrowe – nietrudne”. Program został zaakceptowany zarówno przez rodziców, jak i przez dzieci.

Uczniowie postanowili, że:

- śniadania będą składać się z pieczywa, zdrowej porcji białka, warzyw, owoców, orzechów, jogurtu naturalnego z bakaliami oraz wody niegazowanej lub herbaty,

- tylko w piątek będą mogły spożywać słodycze oraz napoje słodkie,

- będą dbały o swoją sprawność fizyczną poprzez aktywne przerwy na boisku szkolnym oraz zajęcia ruchowe pozaszkolne.

Zgodnie z  programem „Zdrowe – nietrudne” zrealizowane zostały następujące tematy:

- piramida żywienia wraz z omówieniem,

- witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze w produktach,

- znaczenie picia wody niegazowanej dla naszego organizmu,

- samodzielne przygotowywanie szaszłyków owocowych, sałatek owocowych i warzywnych, soków owocowo-warzywnych, zdrowych deserów w postaci musu twarogowo-bananowego oraz bakalii i orzechów z jogurtem naturalnym,

- dbanie o higienę osobistą i aktywność fizyczną poprzez pogadanki, karty pracy i praktyczne działania.

Projektowanie kanapek z plasteliny.

1azdrowe

Zdrowy deser – bakalie, orzechy, owoce i jogurt naturalny.

2zdrowe

Soki owocowo - warzywne prosto z wyciskarki.

5zdrowe

Fantazyjne kanapki.

8zdrowe

Sałatka warzywna.

15zdrowe

Szaszłyki owocowe.

16zdrowe

Gratulujemy rodzicom i uczniom klasy 1d i 2c wytrwałości i zaangażowania w realizację programu „Zdrowe – nietrudne”. Zachęcamy uczniów naszej szkoły do wzięcia udziału w podobnych programach zdrowotnych.

 

Urszula Szczypniak

Anita Sudoł