Słodki prezent dla mamy

A gdyby tak zaskoczyć mamę w dniu jej święta smakowitym ciastem? Z pewnością taki prezent byłby dla niej wielką niespodzianką. Dla bezpieczeństwa zachęcamy wykonać go pod okiem taty.

Przepis pochodzi ze strony kulinarneprzeboje.pl przez nas wielokrotnie sprawdzony dlatego polecamy. Nazywa się Kinder Country i nie wymaga pieczenia. Palce lizać!

Oto przepis:

Składniki:

  • ok. 140g herbatników (u mnie 2 rzędy ciastek – 10 opak. Mini Betini)
  • 2 tabliczki białej czekolady (każda po 100g)
  • 330ml śmietanki 30% UHT
  • 250g serka mascarpone
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej (każda po 100g)
  • 3,5 szklanki (o poj. 250ml) pszenicy ekspandowanej w miodzie (mogą być płatki Kangus lub Miami Miodziaki z Biedronki) – 2,5 szklanki płatków (do masy ze śmietany) + 1 szklanka na wierzch ciasta

Wykonanie:

Blaszkę o wymiarach 23,5cm x 23,5 cm wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na dno poukładać jedną warstwę herbatników.

W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Ostudzić (zimową porą można wystawić za okno, by się szybko schłodziła).

W drugiej kąpieli wodnej rozpuścić mleczną czekoladę. Ostudzić.

Śmietankę kremówkę 30% (najlepiej UHT) ubić na sztywno. Następnie dodawać po łyżce mascarpone, dalej miksując.

Dwie czubate łyżki z powyższej masy śmietanowo-mascarponowej wymieszać za pomocą łyżki z rozpuszczoną, ostudzoną mleczną czekoladą.

Pozostała masę ze śmietany i mascarpone wymieszać z rozpuszczoną i ostudzoną białą czekoladą. Następnie dodać 2,5 szklanki pszenicy w miodzie i ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać. Wyłożyć na wierzch kolejną warstwę herbatników, a na niej wcześniej przygotowaną masę z mleczną czekoladę. Na wierzch ciasta wysypać szklankę pszenicy w miodzie. Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki, by masa odpowiednio stężała (najlepiej na całą noc).

Smacznego!

Do takiego prezentu warto również dołączyć własnoręcznie przygotowaną kartkę z życzeniami. Proponujemy taką z serduszkowym bukiecikiem.

Serduszka wytnij z filcu, pianki lub papieru z ciekawą fakturą. Naklej je na przygotowany wcześniej prostokątny kartonik. Cienkopisem dorysuj łodyżki, a całość owiń cienką wstążką. Taki kartonik z bukietem naklej na złożoną kartkę, a w środku napisz dla mamy życzenia prosto z serca.

Udanych kulinarnych wypieków

 życzą

Nauczyciele świetlicy