Domowe uprawy

Wiosna to czas intensywnych prac w ogrodach. Siejemy, sadzimy, z niecierpliwością czekamy na świeże zioła, owoce i warzywa. Jest wiele roślin, które możemy wyhodować samodzielnie, nie wychodząc nawet z domu, a jedynie wykorzystując produkty, których na co dzień używamy. Dziś chcemy zaprosić Was do zabawy w domowego ogrodnika!

Oto lista warzyw, które możemy na nowo wykorzystać:

  • cebula – zamocz ją w wodzie do połowy i poczekaj, aż zacznie wypuszczać korzenie. Potem możesz przesadzić ją do doniczki z ziemią lub pozostawić w wodzie. Dzięki temu otrzymasz szczypiorek. W podobny sposób możesz również wykorzystać por. Odetnij białą końcówkę pora na długość około 3-4cm. Zamocz w wodzie, a po kilku dniach, kiedy zauważysz korzenie, posadź w ziemi.
  • seler naciowy i sałata rzymska – sposób odrastania tych warzyw jest podobny – odetnij podstawę i umieść w wodzie na kilka dni. Kiedy pojawią się nowe liście, możesz przenieść całość do ziemi.
  • warzywa korzeniowe – czyli pasternak, seler, marchew, pietruszka, burak, rzepa, rzodkiew, kalarepa i koper włoski to rośliny, które będą odbijać od górnego pędu. Zostaw 3-5 cm kawałek jednego z warzyw i umieść go na podstawce z wodą. Roślina zacznie puszczać małe, delikatne listki. Wymieniaj wodę co 2-3 dni i ustaw spodek w jasnym miejscu.

Zachęcamy Was również do spróbowania wyhodowania drzewka awokado z pestki. W trakcie hodowli możemy zaobserwować wiele faz wzrastania, a efekt na pewno przyniesie Wam dużo radości i satysfakcji. Oto schemat działania:

  1. Do pestki wbijamy trzy lub cztery wykałaczki, tworząc konstrukcję ułatwiającą jej zamoczenie w wodzie. 
  2. Konstrukcję wkładamy do wysokiego naczynia (słoika, wazonu, szklanki) i zalewamy zimną wodą na 3/4 wysokości pestki. Wodę stale utrzymujemy na tym poziomie i wymieniamy co 4-5 dni, a awokado powinno się otworzyć (jak na zdjęciu) do 3-4 tygodni.
  3. Gdy pestka się otworzy i wypuści korzeń (może też i liście), możemy ją przesadzić do doniczki. Korzeń w ziemi umieszczamy luźno – nie upychamy go – i zasypujemy pestkę ziemią, tak, jak zakrywała ją woda – do 3/4 jej wysokości. Na koniec podlewamy obficie. Pamiętamy o tej czynności szczególnie w pierwszych dwóch tygodniach po przesadzeniu, kiedy roślina jest bardzo wrażliwa na przesuszenie.

4. Możemy awokado pozostawić same sobie, wtedy będzie rosło bardzo wysokie, jednak liście będzie utrzymywać tylko na szczycie. W efekcie da nam to (nie zawsze zgrabny) kijek z paroma liśćmi. Dlatego, gdy nasza sadzonka osiągnie odpowiadającą nam wielkość, możemy palcami usunąć stożek wzrostu („główkę” pędu). Dzięki temu zabiegowi awokado zacznie się krzewić i wytwarzać nowe, boczne gałązki i liście.

Pozdrawiamy Was serdecznie i życzymy owocnych efektów Waszej pracy:)

Nauczyciele świetlicy