Uczniowie klasy 1d i 2 c przez cały rok szkolny 2015/2016 realizowali zewnętrzny program „Zdrowe – nietrudne”, przygotowany przez firmę KUPIEC. Celem programu było promowanie zdrowych nawyków
żywieniowych oraz zachęcanie uczniów do aktywnego spędzania wolnego czasu.
We wrześniu, na pierwszym zebraniu z rodzicami, wychowawczynie – p. Urszula Szczypniak i p. Anita Sudoł, zapoznały rodziców z celami i zadaniami programu „Zdrowe – nietrudne”. Program został zaakceptowany zarówno przez rodziców, jak i przez dzieci.
Uczniowie postanowili, że:
– śniadania będą składać się z pieczywa, zdrowej porcji białka, warzyw, owoców, orzechów, jogurtu naturalnego z bakaliami oraz wody niegazowanej lub herbaty,
– tylko w piątek będą mogły spożywać słodycze oraz napoje słodkie,
– będą dbały o swoją sprawność fizyczną poprzez aktywne przerwy na boisku szkolnym oraz zajęcia ruchowe pozaszkolne.
Zgodnie z programem „Zdrowe – nietrudne” zrealizowane zostały następujące tematy:
– piramida żywienia wraz z omówieniem,
– witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze w produktach,
– znaczenie picia wody niegazowanej dla naszego organizmu,
– samodzielne przygotowywanie szaszłyków owocowych, sałatek owocowych i warzywnych, soków owocowo-warzywnych, zdrowych deserów w postaci musu twarogowo-bananowego oraz bakalii i orzechów z jogurtem naturalnym,
– dbanie o higienę osobistą i aktywność fizyczną poprzez pogadanki, karty pracy i praktyczne działania.
Projektowanie kanapek z plasteliny.
Zdrowy deser – bakalie, orzechy, owoce i jogurt naturalny.
Soki owocowo – warzywne prosto z wyciskarki.
Fantazyjne kanapki.
Sałatka warzywna.
Szaszłyki owocowe.
Gratulujemy rodzicom i uczniom klasy 1d i 2c wytrwałości i zaangażowania w realizację programu „Zdrowe – nietrudne”. Zachęcamy uczniów naszej szkoły do wzięcia udziału w podobnych programach zdrowotnych.
Urszula Szczypniak
Anita Sudoł