Wycieczka klasy 4B i 4C do gospodarstwa rolnego

7 listopada 2024 roku uczniowie klasy 4B i 4C udali się na wycieczkę do Gospodarstwa Rolnego Sznajder. W programie wyjazdu było sporo atrakcji, wszyscy uczestnicy wrócili zadowoleni.

Uczniowie zakisili kapustę, degustowali kiszonki m. in. z kiszonej kapusty, ogórków, buraczków, kalafiorów, soków z kiszonych warzyw. Dowiedzieli się dlaczego warto jeść kiszonki od lokalnych rolników oraz otrzymali do domu po butelce wybranego zakwasu z kiszonek. Przygotowali również surówkę z kapusty, jabłka, marchewki z miodem i olejem zimnotłoczonym. Własnoręcznie tarli jabłka i marchewki. Po wykopkach na polu i zebraniu ziemniaków uczniowie zjedli pieczone na ognisku pyszne wiejskie kiełbaski, był też domowy chleb na zakwasie, ogórki kiszone i herbata. W czasie wycieczki był też czas na zabawę. Uczniowie otrzymali CERTYFIKATY Kiszonkowego Masterszefa oraz warzywne tatuaże.

zapraszamy do galerii zdjęć: https://photos.app.goo.gl/JSQFfuEA1wky1aFK9

wychowawczynie klasy 4B i 4C