W dniu 27 maja 2024 r. uczniowie ze szkolnej świetlicy uczestniczyli w „Pikniku europejskim” przygotowanym przez Panią Marię Kempf. Na stole brylowała sałatka grecka, panna cotta, szkockie jajka, hiszpańskie przekąski – tapas, kurczak piri-piri z Portugalii, sałatka nicejska.
Uczniom rósł apetyt w miarę gdy dowiadywali się o europejskich smakołykach, ale dzięki temu poznali jak smakuje Europa. Dzieci z entuzjazmem odgadywały nazwy krajów i rozpoznawały flagi państw europejskich.
Punktem centralnym tego spotkania było doskonalenie umiejętności identyfikacji flagi z krajem europejskim i z jego charakterystycznymi potrawami.
I tak dzieci trafnie wykonywały zadania identyfikując narodowe przysmaki, którymi delektują się mieszkańcy wybranych krajów europejskich takich jak: Francja, Anglia, Włochy, Niemcy i Hiszpania. Duże wrażenie wywarł na dzieciach jeden z bardziej znanych przysmaków kuchni francuskiej ślimaki (escargots) zarazem jako obowiązkowe danie dla turystów zza granicy. Rzeczywiście skorupiaki i owoce morza są bardzo istotnym elementem kuchni francuskiej.
Zespół nauczycieli świetlicy