W listopadzie klasa 7e pojechała na wycieczkę do Doliny Baryczy, gdzie wzięła udział w warsztatach kiszenia i surówek. Były to bardzo ciekawe zajęcia, których celem było propagowanie zdrowego żywienia. Uczniowie kisili kapustę i marchewkę oraz przygotowywali surówkę z kiszonej kapusty.
Dowiedzieli się, jak ważne są probiotyki w diecie człowieka, dlaczego należy odżywiać się zdrowo i wybierać produkty od lokalnych rolników. Zwiedzili okoliczne pole i zbierali ziemniaki.
Podczas warsztatów możliwa była degustacja kiszonek. Uczniowie mieli okazję spróbować soków z kiszonego buraka i z kiszonej kapusty oraz różnych kiszonych warzyw. Spędzili dużo czasu na świeżym powietrzu i świetnie się bawili. Do domu wrócili z torbą pełną ziemniaków, surówką, kiszoną kapustą i marchewką oraz z butelką soku.
Lucyna Dziubczyńska-Szram